September 2018

NYHEDSBREV - SEPTEMBER 2018


 

Holdspil er for alle

Jeg husker det tydeligt. Uddelingen af kampkortet i omklædningsrummet på den sidste træningsdag inden søndag. Jeg husker til gengæld ikke, hvad der præcis stod på det, vel blot tid, sted og modstander. Når man sad med det kampkort i hånden, var alt godt. Så var man med. I højt humør mod badet og den obligatoriske Faxe Kondi i cafeteriet efterfølgende. 

Men det var ikke alle, der fik mulighed for at høre deres navn blive råbt op og få stukket det lille kort i hånden. Træneren skulle stille med det stærkeste hold, udskilning var og er et centralt element i tuneringsstrukturen, som det klassiske foreningsliv var og til dels stadig er bygget op omkring. Kampkortet var også en belønning for træningsindsatsen. 

Fællesskab er ikke givet ved holdspillet. Eller måske rettere: fællesskab er ikke bare fællesskab. Vi må forholde os kritisk til, hvilke fællesskaber vi bygger op omkring idrætten, og hvordan vi organiserer den. Vi skal have øje på forskellige målgruppers behov og tage hensyn til de forskellige livsfaser, vi bevæger os i. 

Et nyligt publiceret interventionsstudie med en gruppe midaldrende kvinder viser, at den indre motivation – der, hvor aktiviteten føles sjov i positive sociale relationer – har stor betydning for fastholdelse. Mens den ydre motivation – den som bygger på belønning, anerkendelse eller straf – ikke i samme grad har betydning.

Undersøgelsen peger ind i en anden publikation fra Center for Holdspil og Sundhed. Et nyligt publiceret review i Scandinavian Journal of Public Health viser, at deltagelse i holdspil har en positiv indflydelse på en række sociale og psykologiske faktorer. Reviewet, en gennemgang af 17 internationale undersøgelser af emnet, viser dog også, at der er stadig er barrierer for deltagelsen. 

På Center for Holdspil og Sundhed arbejder vi hver eneste dag med disse barrierer, som blandt andet handler om køn, alder og livsvilkår. Og så fester vi engang i mellem. Det gør vi igen i år sammen med Bevæg dig for Livet, hvor vi igen i år afholder Holdspilsdagen for både unge og ældre. Idræt må nemlig godt være festlig. Og en fest er nu sjovest, når man er sammen med andre.

Bo Vestergård Madsen, daglig leder af Center for Holdspil og Sundhed

Video: Høje-Taastrup skudt  i gang som holdspilskommune

Der var balancepæl, bazookaskydning og zumo-floorball på skemaet, da der 20. september var kick off-event på Produktionsskolen i vores holdspilskommune Høje Taastrup.

Floorball er mere motiverende end spinning for midaldrende kvinder

Studiet har vist, at kvinder i floorballgruppen havde et højere niveau af indre og ydre motivation under interventionen end kvinderne i spinning-gruppen, og det har en indflydelse på, hvorvidt kvinderne fortsætter med aktiviteten. 

Læs mere

Netværksmøde


Center for Holdspil og Sundhed afholder sit næste netværksmøde mandag d. 12. november 2018 med fokus på "Inkluderende holdspil i skolen – muligheder, effekter og barrierer". Mødet er for medlemmer af Center for Holdspil og Sundheds netværk.
Læs mere

Set i pressen:

Fik du læst: 

 
Copyright © 2018, Center for Holdspil og Sundhed, All rights reserved.

Send os en e-mail: 
holdspil@nexs.ku.dk

Ønsker du ikke længere at modtage vores nyhedsbrev så klik her: 
Afmeld 

 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*