20. september 2017

Vanløse Floorball satser på nye målgrupper

MotionsFLoorball

I samarbejde med Center for Holdspil på Københavns Universitet starter Vanløse Floorball nu et motionshold målrettet type-2 diabetikere, personer med hjerte-kar sygdomme og målgruppen 65+ for at få dem til at spille floorball sammen.

Forskningprojektet foregår væk fra laboratoriet og skal samtidig tiltrække nye målgrupper til foreningen Vanløse Floorball. Foto: Bo Kousgaard

Hvordan påvirker det sundheden, når man starter med at spille MotionsFloorball i en forening? Det undersøges nu i et samarbejdsprojekt mellem Vanløse Floorball og et forskningscenter på Københavns Universitet, hvor deltagerne testes væk fra laboratoriet og ude i virkeligheden. Projektet skal kombinere forskning med rekruttering af personer med type-2 diabetes, hjerte-kar sygdomme samt målgruppen 65+ til foreningen.

Når holdet starter op d. 26. september står Center for Holdspil og Sundhed klar til at informere deltagerne om projektet. Centret, der er en del af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, hjælper blandt andet med rekruttering af deltagere og sørger for at lave de test og målinger, som projektet kræver. Først og fremmest skal der måles på fysisk kapacitet og deltagelse i fysisk aktivitet. Det undersøges blandt andet på parametre som fastholdelse og træningsdeltagelse over en længere periode. 

Forskning i en større skala 

"Vi ved, at boldspil har stor betydning for sundhed og glæde. MotionsFloorball giver den motivation, der får folk til at blive ved med at spille. Sundheden er vigtig, men det kammeratskab man kan få, når man dyrker holdspil er ganske unik sammenlignet med løb eller træning i et fitnesscenter. Det er dejligt, at foreninger som Vanløse Floorball vil være med til at gøre noget for borgernes sundhed, samtidig med, at det giver os mulighed for at forske yderligere i effekten af spillet," sådan siger Jonas Tybirk, der er forsker ved Center for Holdspil og Sundhed. 

Træningen foregår hver tirsdag fra 18-19 og der testes i foreningen d. 26. september og igen lige før jul. Træningen fortsætter efter nytår og afsluttes med endnu en test når sæsonen slutter. 

"Noget af det vi allerede ved er, at fysisk aktivitet forbedrer kondition og udholdenhed når forskningen foregår på universitetet, men vi ønsker at undersøge effekten af det, der foregår i foreningerne," siger Jonas Tybirk og fortsætter, " dette samarbejde betyder, at det bliver muligt at lave forskning i en lidt større skala end normalt". 

Merete Øverup fra Vanløse Floorball er også glad for samarbejdet,"Vi har længe gerne ville opstarte motionshold for seniorer, men vi har været usikre på, hvordan vi skulle tiltrække spillere. Samarbejdet med Center for Holdspil og Sundhed giver os nogle andre muligheder, og det er bestemt et projekt, som vi har store forhåbninger til. Alle er velkomne i klubben og på det nye motionshold - også selv om de ikke lige rammer målgrupperne for forskningsprojektet. Det vigtigste er, at de har lyst til at spille floorball."