Ny bog dokumenterer holdspils gavnlige effekt på sundhed og livskvalitet – Københavns Universitet

Holdspil og Sundhed > Nyheder > 2017 > Ny bog dokumenterer ho...

08. september 2017

Ny bog dokumenterer holdspils gavnlige effekt på sundhed og livskvalitet

Bogudgivelse

Boldspil har givet fornyet energi og livsglæde til 89-årige Ruth og 49-årige Lotte. De to kvinder medvirker i bogen Boldspil for livet, der giver en unik indføring i holdspils sundhedsfremmende effekter samt træningens potentiale for at øge livskvaliteten og trivslen for voksne danskere.

Boldspil for livet - spil sammen om sundhed og velvære hedder den nye bog, som udkommer fra forlaget Frydenlund. Foto: Mikal Schlosser

Lotte på 49 år, der har genfundet glæden ved motion, og Ruth på 89, der gik med stok, før hun begyndte til boldspil, men som nu både kan løbe og spille bold. 

Boldspil for livet beskriver en lang række af de resultater, der gennem 5 år på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet har påvist, at idræt, boldspil og aktiviteter, som vi dyrker sammen med andre, har signifikante positive effekter på en lang række livsstilssygdomme, velvære, sundhed og indlæring. 

Vejledninger: sådan laver du holdspil i kommuner og aktivitetscentre

Der bliver blandt andet fokuseret på holdspil for ikke-motionsvante personer. Specifikt på kvinder i overgangsalderen, personer med forhøjet blodtryk, diabetespatienter og ældre. Men samtidig giver bogen konkrete tips og anbefalinger til start og organisering af motionsholdspil i bl.a. foreninger og kommunale sundheds- og aktivitetscentre. Den indeholder også vejledende gennemgange af, hvordan holdene sættes op og spilles. 

- Der er et stort uudnyttet potentiale i denne forsknings resultater. For der er mange, der endnu ikke har kendskab til dokumentationen bag holdspil som sygdomsforebyggende og sundhedsfremmende aktivitet, siger bogens ene forfatter Jens Bangsbo, der er leder af Center for Holdspil på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. 

Bogen henvender sig blandt andet til studerende, lærere, fysioterapeuter, personale i patientforeninger og sundhedspersonale i kommunerne. 

Nu skal det ud og virke i virkeligheden

Med de mange forsøg har forskerne gjort en nok så væsentlig opdagelse, nemlig hvordan man får folk til, dels at komme i gang, men lige så vigtigt, at fastholde dem i at dyrke idræt. 

Men frem for at gemme den viden bort i lange rapporter, på støvede hyldemeter – tager Center for Holdspil nu det hele med ud til danskerne. Med solid viden, rådgivere og implementeringsmedarbejdere startes der et samarbejdet med kommuner, skoler, foreninger, aktivitetscentre og sundhedsorganisationer for at få holdspillets glæde, gavn og helbredende effekter ud til så mange af os som muligt. 

De første aftaler med kommuner er på plads og aftaler med skoler, aktivitetscentre og foreninger er i så småt i gang.

Forskningen i holdspillet viser nemlig, at idræt med andre kan være en af nøglerne til at holde pleje-, omsorgs-, behandlings- og sundhedsudgifter nede i en fremtid, hvor vi sidder mere stille, slider kroppen ned og der bliver flere ældre. Imens skal det offentlige fortsat finde steder at effektivisere.