26. september 2017

Holdspilsdagen - holdspil holder!

Holdspilsdag

Vejret var perfekt til udendørsaktivitet, da Center for Holdspil og Sundhed afholdt den allerførste holdspilsdag i København og Aalborg lørdag d. 23. september. Arrangementet var en del af European Week of Sports og arrangeret i samarbejde med Bevæg dig for livet. Der blev spillet tilpassede motionsholdspil for at demonstrere, hvordan holdspil kan spilles af alle og alle steder. I Aalborg blev der kastet sparket og svinget med bolden – først i Nordkraft og bagefter ude i det fine vejr på havnefronten. I København blev der spillet bold i Nørrebroparken.

Holdspil er for alle - her spiller tre generationer håndbold sammen på Aalborg havnefront til Holdspilsdagen 2017. Foto: Anne Mette Welling Lindberg

Lørdag formiddag blev for alvor skudt i gang i Aalborg, da beachflagene sammen med holdspilsdagen blev rykket ud på havnefronten og tilfældigt forbipasserende på slentrende formiddagstur fik en stav eller en bold stukket i hånden. Hele familier - lige fra bedstefædre til børnebørn - var med på at røre sig sammen og vigtigst af alt; have det sjovt i selskab med hinanden og mennesker, de lige havde mødt mellem målene. 

Holdspilsdagen gav almindelige borgere mulighed for at komme og blive klogere på og naturligvis afprøve en række sjove og motionseffektive boldspil, der både styrker sundheden og samværet med andre.

"Holdspilsdagen er med til at synliggøre, hvilke muligheder der ligger i at bevæge sig sammen og have det sjovt sammen. Samtidig giver den os lejlighed til at fortælle om alle disse spændende forskningsresultater, vi har, så folk får en indsigt i, at der faktisk er rigtig mange gode effekter af at spille forskellige typer holdspil og samtidig får de en god oplevelse," fortalte centerleder for Center for Holdspil og Sundhed Jens Bangsbo om arrangementet.

Det er sådan legen opstår

Aalborgs egen håndboldsspiller Kristina Bille deltog i løjerne sammen med venner og familie. Selvom hun er dygtig og professionel med en bold, kan hun godt tilslutte sig tilpasning af holdspil, så det kan spilles af alle målgrupper.

Seje spillere fra HK Star i Aalborg kom og spillede Håndboldfitness med Aalborgs borgere. Foto: Anne Mette Welling Lindberg

"Jeg synes, det er rigtig fint, at man tilpasser holdspil, så alle kan være med. Det er sådan legen opstår, og det er der hvor man får bevæget sig. Om man er stor eller lille, så falder det altid i god jord".

Luften var fyldt med latter og leg. Flere blev inspirerede til at fortsætte med holdspil efterfølgende. Èn ting var deltagerne enstemmigt enige om: Det er det med fællesskabet og sammenholdet, der gør holdspil sjovt og engagerende.

"Jeg synes, det gode er, at familien oplever at være sammen på en anden måde. Og så det med, at man faktisk godt kan mødes med nogen, man ikke kender, og så lige pludselige opleve et fællesskab. Det synes jeg næsten er federe, at man ikke behøver kende alle, at det kan opstå ud af ingenting," fortalte Gert Skov, som kom forbi med sin famile og deltog i Holdspilsdagen.

En tilbagevendende begivenhed

På Holdspilsdagen i København blev der spillet MotionsFLoorball og Fodbold Fitness i Nørrebroparken. Center for Holdspil og Sundhed havde medbragt udstyr til at teste interesserede deltageres puls, som samtidig med holdspillet blev livestreamet til en stor skærm i real time.

Center for Holdspil og Sundhed og Bevæg dig for livet håber på at gøre Holdspilsdagen til en årlig begivenhed, som skal være med til at åbne øjne for holdspillets muligheder for forskellige målgrupper og udbrede netop budskabet, at holdspil kan spilles af alle – alle steder.

I Nørrebroparken testede Postdoc Richard Thomas deltagernes puls, som blev livestreamet til storskærm, mens de spillede. Foto: Bo Kousgaard

"Vi er her, fordi vi synes, det bedste i verden er at lege med en bold. Det vil vi gerne have nogle flere til. Det tror jeg vi gør ved at møde folk, der hvor de kommer og er," siger Per Nedergaard, visionsleder i Bevæg dig for livets kommunale enhed - og han fortsætter: "Vi vil gerne vise, at bold kan man spille alle mulige steder."

Er du interesseret i at starte til motionsholdspil eller måske starte et op selv, kan du kontakte Bevæg dig for livet eller den lokale forening, der hvor du bor.

"Heldigvis er der rigtig mange af vore sklubber og foreninger, der begynder at være gode til også at lave denne her type boldspil, som ikke er baseret på, om man vinder eller taber. Her vinder alle, fordi det handler om at have det sjovt og være sammen om at dyrke motion," afslutter Per Nedergaard.