Floorball fra Viborg til Odense – Københavns Universitet

Holdspil og Sundhed > Nyheder > 2017 > Floorball fra Viborg t...

25. januar 2018

Floorball fra Viborg til Odense

Test

Jagten er gået ind på floorballspillere i hele landet og flere steder er de første test også gået i gang. Baggrunden er et omfattende projekt, der skal belyse hvordan det påvirker sundheden at spille motionsfloorball i en forening eller kommunalt regi.

Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet har taget turen til tirsdagstræningen på Vestervang Skole i Viborg for at gennemføre blandt andet konditionstest på floorballspillerne. Foto: Allan Jørgensen

"De er først blevet vejet. Har fået målt deres muskelmasse, deres fedtprocent og så er de ved at få lavet en konditest. Nu skal de så i gang med at træne de næste 12 uger, og derefter håber vi selvfølgelig, de er kommet i bedre form. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at motionsfloorball kan styrke både kondition, muskler og virke positivt på en række livsstilssygdomme, fortæller projektkoordinator ved Center for Holdspil og Sundhed Jonas Tybirk". 

Med projektet kommer test og observationer væk fra laboratoriet og ud i virkeligheden. Deltagerne får også målt blodsukker, insulin- og kolesteroltal. 

Udbredelsen af nye hold og test er stadig i gang, men håbet er at komme ud i 10 kommuner og 20 foreninger, som tilsammen forhåbentlig giver ca. 300 forsøgspersoner.

Nye målgrupper

Godt 160 km længere sydøst på i Odense står 8 ansatte fra kommunens sundheds- og omsorgsteam med floorballstave i hånden, nogle af dem for første gang, og venter på instruktioner fra Center for Holdspil og Sundheds rådgiver Rene Andersen. 

"Prøv at holde lidt længere nede på staven. Hold på den som om det er en skovl, instruerer han." 

Her vil kommunen nemlig nu bruge holdspil som tilbud til diabetikere, KOL-patienter og personer med hjertekarsygdomme. 

"Det gode ved holdspil er jo, at det er noget alle kan være med til, forklarer Maria Jørgensen, der er sundhedskonsulent". 

Og hun bakkes op af Fysioterapeut i Odense Kommune, Hanne Klitbo. 

"Jeg tænker vi kan motivere nogle borgergrupper, som vi ikke lige nu kan, fordi vi har traditionelle motionsrum med maskiner og lidt gulvplads. Så jeg tror vi kan fange nogle nye målgrupper som er mere motiverede for at bevæge sig på den her måde, siger hun". 

Også i Odense påtænkes det at teste deltagerne på flere af de kommende floorballhold af forskerne fra Center for Holdspil og Sundhed.  De første kommer igennem sidst i februar.

Holdspil er effektiv forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme

Tilbage i Viborg er de fleste af de kvindelige floorballdeltagere ved at være igennem konditionstest og muskelmålinger. 

"Jeg var lidt nervøs da jeg først kom her. Jeg tænkte neeej, hvad nu med vægten? Men jeg synes faktisk det er rigtig spændende. Det var grænseoverskridende men spændende, fortæller deltageren Lene Krogsgaard". 

Forskning fra Center for Holdspil og Sundhed har vist at motionsfloorball og andre holdspil virker som god forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Blandt andet på grund af positive effekter på hjerte- og muskler, fordi træningen kan føre til tab af fedtmasse og opbygning af muskelvæv. 

Ifølge studier kan floorball og andre holdspil udført som småspil på mindre baner forbedre deltagernes sundhed og fastholder dem samtidig i fysisk aktivitet. Motivationen for at deltage er højere end ved fx styrketræning, og det er afgørende for om man bliver ved. 

Forskerne fra Center for Holdspil og Sundhed er fortsat på jagt efter deltagere til floorball og test. Både kvinder og mænd kan deltage. Det spiller ingen rolle, om man har et forudgående kendskab til floorball eller andre holdspil. Bare man har motivationen for at træne samme med andre og forbedre sin sundhed. 

Læs mere om forskningsprojektet med motionsfloorball.