06. december 2016

MotionsFloorball får ældre mænd på banen i Helsingør

Implementering

Helsingør Floorball Team er i fuld gang med at skabe en succes med MotionsFloorball. I samarbejde med Floorball Danmark og Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet har klubben aktiveret en helt ny målgruppe – mænd over 60 år – der får forbedret fysisk form og fællesskab ud af indsatsen.

Nogle af deltagerne på Helsingør Floorball Teams hold for mænd i alderen 60-75 år. To gange om ugen træner de MotionsFloorball, som er et spilkoncept, der er udviklet på baggrund af forskning udført af Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet. Målet med konceptet er, at gøre sporten tilgængelig for motionister, der gerne vil forbedre sundheden på en række af de parametre, som forskerne har dokumenteret. MotionsFloorball skaber ofte også et godt sammenhold og stor fællesskabsfølelse. Foto: Bo Kousgaard.

Det er torsdag aften, klokken er tæt på 18, og i Helsingørhallen mødes 25 mænd i alderen 60-75 år. Det er tydeligt at mærke, at det er lige så vigtigt for dem at få snakket med hinanden, som det er at komme i gang med at spille MotionsFloorball. Mens en lille gruppe har travlt med at få grinet af og vendt verdenssituationen, begynder de andre at lege med bolde og stave.

En af dem er Chris Donkin fra Helsingør Floorball Team. Han fungerer sammen med Birthe Winterskov som holdleder og har sammen med Floorball Danmark sat et forløb i gang, der har fået overraskende mange mænd på banen:

- Vi oplever en stor interesse for projektet. Totalt har vi vel haft henvendelser fra cirka 40 mænd i målgruppen og holdet har nu 25 deltagere. Vi regner bestemt med at holdet skal fortsætte efter forløbet, men dog nok kun med træning en gang ugentligt, fortæller Chris Donkin.

Væk med mavefedtet og frem med fællesskab

Chris Donkin suppleres af udviklingskonsulent i Floorball Danmark, Michael Milo Jørgensen, der glæder sig over forløbet i Helsingør, som han ser som et udtryk for det store potentiale i MotionsFloorball:

- MotionsFloorball er et meget stærkt format, som gør spillet attraktivt i mange sammenhænge og for mange målgrupper i samfundet. Det er et lille 'guldæg', som er ved at blive udklækket, og som har potentialet til at hjælpe med til at flere danskere finder glæde ved at være idrætsaktive i fremtiden, siger Michael Milo Jørgensen.

Fysiolog Tanja Ravnholt tester den fysiske form hos deltagerne i den første træningssamling for ældre mænd i MotionsFloorball-projektet i Helsingør. Foto: Bo Kousgaard.

MotionsFloorball er et spilkoncept, der er udviklet på baggrund af forskning udført af Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet. Målet med konceptet er, at gøre sporten tilgængelig for motionister, der gerne vil forbedre sundheden på en række af de parametre, som forskerne har dokumenteret.

Spillet har en positiv effekt på kredsløbet og nedsætter risikoen for at udvikle type-2 diabetes. Deltagerne taber mavefedt og de forbedrer deres fysiske formåen. Samtidigt knyttes der et stærkt sammenhold på holdet, hvor der dannes nye venskaber.

Forskning og klubudvikling går hånd i hånd

Selvom de fleste deltagere ofte melder sig til den type forsøg med det mål at opnå en bedre fysisk form, viser erfaringer fra tidligere projekter på Københavns Universitet, at deltagerne undervejs også skaber sammenhold og stor fællesskabsfølelse. Derfor spiller holdene ofte videre efter projektet er afsluttet.

- Det unikke ved dette samarbejde er, at holdet igangsættes i den virkelige verden og ikke i vores laboratorium. Men ofte har udfordringen været at finde klubber og banetider, hvor ”forsøgshold” kan fortsætte, efter vi har afsluttet vores forskning. Det interessante bliver at iagttage om klubben og ”forsøgsholdet” i fællesskab vil fortsætte spillet i den lokale klub. I dette samarbejde vil forskning og klubudvikling altså gå hånd i hånd, beretter Søren Bennike, Post Doc på Center for Holdspil og Sundhed.

Deltagerne glemmer at det er hårdt arbejde

Humanfysiolog Tanja Ravnholt fra Center for Holdspil og Sundhed foretager de fysiologiske målinger og følger forløbet i klubberne. Hun supplerer:

- Det er tydeligt at se, at der er stor gejst, når bolden er i spil. Både blandt de mænd som har spillet anden holdsport tidligere i livet, men også de der aldrig har dyrket sport, før nu. De glemmer, at det de laver faktisk er hårdt arbejde og noget der får pulsen op.

Win-win for deltagere, klubber og forskere

Forløbet er således et ”win-win” for både deltagere, klubber og forskning. Klubberne kan tiltrække en ny gruppe af spillere og også flere potentielle frivillige. Samtidig skaber det en unik mulighed for Københavns Universitet til at forske i en motionsaktivitet med et stort potentiale i forhold til at gøre danskerne idrætsaktive.

Michael Milo Jørgensen, udviklingskonsulent i Floorball Danmark glæder sig over samarbejdet:

- Ved hjælp af kompetencerne i Center for Holdspil og Sundhed ser fremtiden lys ud for MotionsFloorball. De ældre mænd over 60 år er bare første skridt, og vi håber at kunne lave flere lignende samarbejder, konkluderer Michael Milo Jørgensen.

Center for Holdspil og Sundhed udvider samarbejdet med Floorball Danmark i foråret 2017, hvor endnu flere klubber starter MotionsFloorballhold for mænd over 60 år.