Smil og sved på Rådhuspladsen d. 2. og 3. maj – Københavns Universitet

Holdspil og Sundhed > Nyheder > 2013 > Forskningens Døgn 2013

08. maj 2013

Smil og sved på Rådhuspladsen d. 2. og 3. maj

Center for Holdspil og Sundhed var med til at sætte fokus på forskning med en streetfodboldbane på Rådhuspladsen ved Forskningens Døgn d. 2.-3. maj.

Den transportable streetfodboldbane (21x14m) tiltrak sig med det samme stor opmærksomhed fra såvel forbipasserende som deltagere, og der er var ikke mange stille stunder i løbet af dagene. Mange skole- og gymnasieklasser havde på forhånd booket sig ind til en halv time hos Center for Holdspil og Sundhed under Forskningens Døgn, mens de tider der ikke allerede var booket hurtigt blev optaget af børn og unge, der var meget interesseret i at spille på banen.

Forløbet startede med en kort fælles introduktion til holdspillets sundhedsfremmende effekter. Herefter fik hver spiller (2x4 børn/unge) et pulsbælte på, mens en af centrets forskere forklarede og spurgte ind til, hvad eleverne ville tro der vil ske med pulsen, når de begyndte at spille, hvad puls er, hvor man kan måle den osv. Pulsbælterne registrerede under kampene hver spillers puls, og man kunne løbende følge med på et stort lærred i teltet ved siden af banen.

Hver klasse spillede korte kampe (ofte 2 x 5min) med 3-4 spillere på hvert hold, hvor der undervejs var stor aktivitet på og udenfor banen. Klassekammeraterne heppede, solen stod højt og spillerne knoklede for at score det afgørende mål. Men alligevel må man indrømme, at der blev gået en hel del rundt på banen under kampene, så pulsen må vel have svinget op og ned?

Det var i hvert fald, hvad mange af eleverne mente. Men spillernes pulsmålinger viste noget andet. Pulsen steg hurtigt i starten af kampen, hvorefter den blev liggende på et højt niveau under hele kampen. Centrets forskere forklarede eleverne, at det skyldes en såkaldt iltgæld. Fordi spillerne i de intense situationer (fx løb efter bold, forsvare sig, skud, finte etc.) bruger mere ilt, end der er i musklernes blod, ”skylder” de ilt. Derfor bliver hjertet ved med at pumpe iltrigt blod rundt i samme tempo, selvom spillerne i kort tid går inden de igen laver en hurtig og intens handling.

Spillerne var alle enige om, at det havde været hårdt at spille, selvom det var så kort tid, men også sjovt!

Alt i alt nogle utrolige gode dage, hvor Center for Holdspil og Sundhed bidrog til at formidle forskning til børn og unge på Rådhuspladsen.

Til toppen Til toppen